//Jantje Steenhuis opende Pandora’s Music Box op Mediawand

Nieuws

Jantje Steenhuis opende Pandora’s Music Box op Mediawand

Directeur Jantje Steenhuis van het Stadsarchief Rotterdam opende op 11 april de vertoning van Pandora’s Music Box op de Mediawand van Theater Rotterdam Schouwburg. Het leverde voor veel aanwezigen al direct een feest der herkenning op.

Pandora’s Music Box was in 1983, 1984 en 1985 een tweedaags muziekfestival in de Doelen. Het was een vernieuwend festival, met acts, performances en in 1985 als gimmick ook fotografie: alle bezoekers moesten zich laten fotograferen voor ze naar binnen konden. De negatieven van fotograaf John ‘PHOXX’ Groot werden enkele jaren geleden herontdekt. Na een expositie bij DIG IT UP in 2017 is een selectie nu opnieuw te zien op de Mediawand. “DIG IT UP heeft met behulp vele vrijwilligers alle 6.000 negatieven gedigitaliseerd volgens standaarden van het Stadsarchief”, sprak Jantje Steenhuis bij de opening. “Dat is een enorme klus geweest. De scans zijn onlangs door DIG IT UP overgedragen aan het Stadsarchief. En daar bleef het niet bij. Via een crowdsourcing actie wist DIG IT UP ook nog eens de namen van een groot aantal geportretteerden toe te voegen. Die metadata hebben wij inmiddels ook ontvangen.”

“Voor het Stadsarchief is een collectie als deze van onschatbare waarde. Materiaal over de Rotterdamse muziek- en jongerencultuur uit de jaren 1980 en 1990 en het uitgaansleven in die periode is schaars. Er zijn wel enkele professionele fotografen die het een en ander hebben vastgelegd, zoals Gerard Wessel en Marrie Bot. Maar de door John Groot gemaakte portretten hebben een bijzondere toegevoerde waarde. Ze geven een fascinerend beeld van het Pandorapubliek, jongeren die veelal tot de toenmalige ‘postpunk underground scene’ behoorden, met hun eigen kledingstijl en de haardracht.” “Helaas kunnen we niet alle foto’s laten zien op de website van het Stadsarchief. De vraag is
ook of we dat gaan doen, gezien allerlei auteursrechtelijke belemmeringen. Zoo hebben we toestemming nodig van de geportretteerden voor publicatie. Daarom vind ik ook zo fijn dat de foto’s nu de komende weken hier op de mediawand te zien zijn en ongetwijfeld veel mensen ze gaan zien.”

 

“U zult begrijpen dat we als Stadsarchief heel blij zijn met de samenwerking met DIG IT UP dat deze bijzondere collectie, die z’n weerga niet kent, boven water gekregen en met behulp van vele vrijwilligers digitaal toegankelijk gemaakt. Het Stadsarchief gaat er voor zorgen dat de foto’s in goede staat bewaard blijven voor de stad als kennis- en inspiratiebron voor toekomstige generaties. Ik complimenteer DIG IT UP en alle vrijwilligers met hun resultaat. Ik dank ze voor de uiterst prettige samenwerking en ik spreek de wens uit dat heel veel bezoekers van de Schouwburg net zo gefascineerd, verbaasd en verwonderd zullen zijn door deze foto’s van de jongeren van toen, bijna 35 jaar geleden, als wij. En wie weet, levert de presentatie op de Mediawand weer wat namen op!”

2020-10-12T09:28:39+00:00april 18th, 2019|Pandora|

2 Comments

  1. Lodewijk Roelen oktober 6, 2020 at 10:05 am - Reply

    Is bekend of er nog een vervolg op deze actie bestaat? Ik heb nl. mezelf, mijn vrouw en een vriend weten te traceren en heb onze fotonummers.
    Willen jullie die info nog hebben?
    Daarnaast de vraag of wij als particulieren onze eigen foto’s op afdruk of digitaal kunnen krijgen/bestellen

  2. Lodewijk Roelen oktober 9, 2020 at 11:58 am - Reply

    Ik heb uit de diashow inmiddels mezelf, mijn vrouw en een vriend gevonden en heb dus de fotonummers.
    Bestaat er ergens een mogelijkheid om deze foto’s digitaal of op afdruk te krijgen?

Leave A Comment