//De Schietpartij

De Schietpartij

Het is niet mogelijk om de geschiedenis van BlueTiek-in te belichten zonder stil te staan bij de schietpartij die plaatsvond op donderdagavond 27 maart 1986 

Koude feiten: een schietpartij bij de entree van de discotheek met als gevolg twee doden en één zwaargewonde. Eén dodelijk slachtoffer was de achttienjarige jongedame Astrid van Zeijl die voor het eerst in BlueTiek-in uitging. De andere overleden persoon was de 21-jarige José de Pina,  werkzaam als uitsmijter voor de discotheek. De zwaargewonde persoon was de achttienjarige bezoeker Ronald Vonk, hij overleefde een schotwond aan het hoofd. 

We gaan dieper op het verhaal in. Er was die avond een concert van reggae-ster Sophie George. Bezoeker Maximilliana T., toendertijd 23 jaar oud, werd uit de discotheek gezet door uitsmijter R. en deze bezoeker nam daar geen genoegen mee. Hij ging naar huis, haalde een pistool, keerde terug en schoot voor- en richting de ingang. Hij raakte 3 personen. De jongedame en de zwaargewonde persoon stonden in de gang bij de entreeUitsmijter José de Pina was daar ook net aangekomen vanuit de discotheekzaal en werd dodelijk geraakt door de schutter. 

De berichtgeving in de kranten de dagen na het voorval berichtten dat José dezelfde persoon was die de latere dader uit de disco had gezet. Dit is niet waarschijnlijk en wordt tegengesproken door bronnen. De eigenaren waren geschokt door dit voorval en hebben hun medeleven betuigd aan de familie op de uitvaart van de slachtoffers. Ze overwogen de discotheek te verkopen maar kwamen daarop terug. De bezoekersaantallen liepen terug voor een periode, later kwamen die weer op hetzelfde peil als voor 27 maart 1983.  

In een persoonlijk gesprek op 4 september 2020 met José de Pina’s jongere broer Louis wordt duidelijk dat José door de familie en vrienden enorm gemist wordt. Zoals dat ook het geval zal zijn voor familie en vrienden van de overleden Astrid van Zeijl uit Den Hoorn. 

De dader kwam bij de rechtszaak in 1987 vrij door een vormfout bij het hoger beroep van de rechtszaak. In 1991 was hij betrokken bij een schietpartij waar een man om het leven kwam. 

Algemeen Dagblad, maandag 8 april 1991:

De rechtbank in Rotterdam had T. voor de moord op de portier en een bezoekster van de discotheek veroordeeld tot acht jaar cel en tbr na een eis van tien jaar en tbr. De verdachte ging tegen dit vonnis in beroep. 

In mei 1987 werd de behandeling in beroep uitgesteld tot augustus, maar het hof verzuimde te vermelden waarom de zaak langer dan een maand werd geschorst. 

Door deze juridische blunder verkreeg de man in een kort geding tegen de Staat zijn onmiddellijke invrijheidstelling. 

2020-10-12T09:26:37+00:00september 7th, 2020|BlueTiek-in|

3 Comments

  1. Anouk oktober 22, 2020 at 5:50 am - Reply

    Ik zat in die tijd in de 6e klas op de basisschool bij Onesimo, we waren in die tijd net 12 jaar oud. Ik kan me nog zo goed herinneren dat Onesimo de klas in kwam en hij vertelde dat zijn grote broer was doodgeschoten, wat waren we in shock en het heeft een enorme impact gehad op ons allemaal. Ik hoop zo dat het goed met jou gaat Onesimo! Ben het nooit vergeten, Anouk

  2. Marga van zeijl november 22, 2020 at 10:21 pm - Reply

    Ik ben de zus van Astrid. Deze gebeurtenis heeft het leven van mijn ouders, mijn broers en zus voor altijd veranderd.
    Vergeten kunnen we het nooit.

  3. Jack Dikker november 29, 2020 at 3:27 pm - Reply

    Ik stond net voor de ingang toen de dader wegrende… Je rook de kruitdamp… Binnen no-time waren de politie en ambulances aanwezig. Ik wilde iets uit mijn binnenzak pakken en werd direct onder schot genomen.. Mijn broer en Dick zijn een tijdje “ondergedoken” voor de pers-muskieten. Een einde van een tijdperk.

Leave A Comment